Budapests 23 distrikt: I-IV

Som ni kan se, har Budapest 23 distrikt. Av hävd skrivs dessa alltid med romerska siffror, även i annonser och sedan i eventuella köpeavtal. Historiskt sett är distrikten - liksom i Paris - anordnade i en snäckform inifrån och ut, med slottet (vár) ovanför Donau på den västra sidan som "distrikt I". Denna snäcka har fått ta lite stryk de senaste 150 åren, men man kan - om man vill - känna igen mönstret med I,II,III upp på den västra sidan, sedan IV på andra sidan Donau, med V,VI,VII,VIII och IX tätt inpå varandra osv..

De viktigaste distrikten ur investeringssynpunkt är:

I: slottet och "gamla stan": här byggdes fastigheterna med de högsta kvadratmeterpriserna (1mio huf) som desvärre inte gick så bra att sälja. Slottet och gamla stan ligger högt upp, fjärran från allt som är kul i Budapest, och ständigt inklämmda i ett myller av turistbussar - vid närmare eftertanke ingen bra plats att bo eller arbeta på. Detta har nu även investerare från Irland och Spanien kommit underfund med, som nu säljer av sina dyrt inköpta lyxfastigheter till relativt låga priser till dem som önskar bo i ett UNESCO världsarv.

II: Roskullen, Pashans äng, svala dalen och kalla brunnen: Som namnen antyder är detta ett av stadens två fashionabla bostadsområden. Inre delen av II.a distriktet runt Moskvaplatsen (som sedan nyligen kallas Széll Kálmán tér för att hedra nuvarande regerings ekonomiska politik - men det är en helt annan historia) är högljudt, har dålig luft och massa trafik. Rosenkullen, som på 30-talet fortfarande var en grön oas, är idag fullspäckat med lyxvillor och mindre lyxiga villor. Priserna är skyhöga pga att det är ganska lätt att komma in till city, och för att de flesta diplomatiska residenserna håller till här - tänk er Djurgården utan Djurgård fast med 300 villor per kvadratkilometer.

Svala dalen, "Hüvösvölgy" är i min mening den bästa platsen för den som vill bo i Budapest själv. Här finns anrika villor, som byggdes i början av förra seklet, mycket grönt, en skön spårvagn som gemytligt tar dig in till stan och mycket annat fint som skogar, segelflygplatser, linbanor upp för kullarna och så vidare...

Kalla brunnen, "Hidegkút" var inte alltid en del av Budapest, kanske lite som Nacka i Stockholm, utan inkorporerades ett antal år sedan. Intressant är att det alltid råder en 4 graders temperaturskillnad mot stadens centrala delar, vilket är mycket skönt på sommaren då det blir för hett i city. En stor skillnad är nattetid, när svala vindar från nordväst sveper in över kullarna - man kan sova gott med öppna fönster i Hüvösvölgy och Hidegkút, medans det är näst intill omöjligt att uthärda hettan på natten i stans centrala delar - utan luftkonditionering, vill säga.

III. och IV. är distrikt med blandad bostads- och industriprofil - inga som vi kan rekommendera för investitioner i bostads- eller kontorsfastigheter.

 

 

 

22 maj 2013