Budapests 23 distrikt: V.

Det femte distriktet, "belváros", dvs innerstan, är stadens medelpunkt och landets finansiella och politiska centrum. Här hittar vi bl.a. parlamentet och näst intill alla bankers och försäkringsbolags huvudkontor. Ni som har varit som turister i Budapest ska föreställa er området liggandes öster om Donau, med marknadshallen som gräns i söder, och ringvägen, "körút" som gräns i norr. Österut går distriktet till Basilikan, landets största kyrka.

 

 

Som investering är femte distriktet i princip "prime cut", MEN det finns ingen plats i staden, kanske förutom vissa delar av slottsberget där priserna redan är så höga som i femte distriktet. En investering här kostar mer en tredubbelt så mycket som t.ex. i VII eller IX distriktet, och mer än 5-6 gånger så mycket som i de yttre distrikten. Å andra sidan är femte distriktet den "säkraste" investeringen både när det gäller framtida prisutveckling och möjligheten att hyra ut sin lägenhet som kontor (något som är mycket vanligt i Budapests innerstad)

Den enda varningslampan i femte distriktet lyser gällande gågatan, Váci utca. Det är omöjligt att hyra ut fastigheter där, eftersom parkeringen inte kan lösas på ett vettigt sätt. Om någon tänker köpa en våning som bostad i en gågata så måste man veta att restaurangerna där producerar både matos och högljudda gäster nästan varje dag på året - ingen trevlig plats att bo på, även om det vid första anblicken kan tyckas som en sund investering att köpa en fastighet på stadens mest berömda gata.

22 maj 2013