Budapests 23 distrikt: VII

Det sjunde distriktet är också ett av de mindre, innerstadsdistrikten. I princip består inre delen av sjunde distriktet av det forna judiska bostadsområdet, som i slutskedet av andra världskriget också blev till Budapests ghetto. Världens andra största synagoga (efter den i New York) står just här. Om man söker efter ett område med "feeling" i Budapest, så ärdet just "sjunde", dvs "Hétker" på ungerska, som är det rätta valet.

Otaliga barer, små designbutiker, hostels och sköna lummiga innergårdar har skapat en miljö som är just typiskt enastående för Budapest, och som i min mening inte kan hittas någon annanstans i Europa, kanske med undantag för Berlin-Mitte, där en liknande livsglädje kan spåras.

Själva distriktet sträcker sig även utanför ringvägen (körút), men områdena utanför kan inte betecknas som intressanta ur investeringssynpunkt, eftersom alla pengar som staden lagt på att renovera gator, torg och byggnader i sjunde distriktet tillkom just området INNANFÖR ringvägen, vilket kan tyckas orättvist, men det är nu så det är.

Eftersom nattlivet är påtagligt i denna del av staden, är det viktigt att välja objekt noggrannt. Idag säljs många fastigheter långt under deras värde just pga att ägaren inte tål festande ungdomar långt in på natten - det är olyckligt om man hamnar i samma situation. I sjunde distriktet fungerar uthyrning till turister alldeles utmärkt, eftersom det är just hit alla weekend-resenärer åker. Det är bara att gå nerför trappan och ut i vimlet på gatan - och det alla nätter i veckan nästan hela året.

Prisnivån i sjunde distriktet är lågt. Byggnaderna däremot är inte så pampiga som i femte eller sjätte distriktet, men håller god sekelskifts standard, kanske med lite mindre utsmyckningar än på andra ställen.

Stadens absoluta mittpunkt, där alla tunnelbanelinjer strömmar samman ligger just på gränsen till sjunde distriktet vid Deák tér och mondäna, nyrenoverade Károly Körút, den "lilla ringvägen!" - detta området kan anses som stadens bästa plats att investera i.

22 maj 2013